Wednesday 13 August 2014

Chi chi chia - Spirulina - Bla bla bla

En son yazida bahsettigim gibi kilo artis durumu bunyeye cilgin bir alarm verince ben de cozumu kendi kendime saglikli yasam ve yeme konusunda beynimi yikamakta buldum.

Once sunu izledim, hatta bir kere yetmedi ikinci defa da sevgiliyle izledim. Hungry for Change bence gunumuzde herkesin izlemesi gereken super bir belgesel! Izleyiciye cok net bir sekilde yanlis nerede, neden yanlis ve duzeltmek icin ne yapabilirizi acikca anlatiyor. Bana gore bahsettikleri en onemli iki sey:

1) Micronutrients - Soylediklerine gore gunumuz beslenme duzeninin en kotu yani surekli macronutrients uzerine yogunlasip microlar yonunden eksik kalmamiz. Macrolar kotudur demiyor ama sonucta aldiginiz macrolar tamamen islenmis yiyecekler uzerinden oldugunda vucuttaki hucrelere yeterli besin gitmiyor ve vucut surekli kendini ac hissediyor, bu da asiri yemeye neden oluyor. Asiri yemenin ustune vucudunuza giren onlarca kimyasal da cabasi!

2) Iyilesme - Vucudun kendini iyilestirme mekanizmasi cok kuvvetli. Her hastalikta aman butun ilaclari birakin kendinize donun demiyorlar ama beslenme konusunda bunye her ne kadar kotu bir durumda olsa da siz iyi beslenmeye basladiginizda vucut kendi kendini cok cabuk bir sekilde toparlayabiliyor.

Bu ikisinin yanisira daha bir suru seyden bahsediyor, neler yiyip yememeniz lazim, hangi kimyasallara dikkat etmeniz lazim, diyet yapmanin olayi nedir vs vs.

Neyse bu super belgeselin ardindan bir de sunlari izledim:

Fat, Sick & Nearly Dead
Food Matters
Vegucated

Bu arada bunlarin bir kismini Youtube'de bulabilirsiniz, eger Netflix hesabiniz varsa orda da hepsi mevcut.

Bunlari izledikten ve internette de bilimum makale okuduktan sonra ne kadar yanlis beslendigimize tamamen ikna oldum ( - Beyin yikama konusunda ablakus kadar olmasa da oldukca basarili oldugumu kabul etmem gerekir :) ) ve yeme bicimimizi yavastan yavastan degistirmeye basladim.

Soyle seyler yapiyoruz sevgiliyle:

Kola icmemeye ozen gostermeye basladik, ozellikle diyet koladan fellik fellik kaciyoruz cok zorunlu olmadikca.

Evde kek, borek, corek uretimine ara verdik. Disarda oldugumuzda cok canimiz isterse kucuk bir porsiyon yiyoruz ama evde kocaman bir kek yapip, sonra da 'aaa ama yemek cope atilmaz' diyip hepsini yemiyoruz.

Disardan aldigimiz yiyecekler konusunda daha secici olmaya calisiyoruz. Icinde fazladan kimyasal olan yiyecekleri almiyoruz. Ozellikle high fructose corn syrupmsg ve tatlandiricilara dikkat ediyoruz. Sevgili 'hayatimi cehenneme cevirdin, her aldigim seyden killaniyorum' seklinde soylense de uzun vadede ikimiz de bunun sagligimiz yonunden iyi olacagini biliyoruz :)

Gunde en az bir ogunu cig yiyeceklerle gecirmeye calisiyoruz, bu genelde kahvalti seklinde oluyor. Evde mutfak robotu ve blender bulduk sansimiza :) Bunlarla degisik karisimlar deniyoruz, mesela:

- Havuc, salatalik, elma, kiwi, misket limonu suyu
- Yukaridakiler + muz + maydanoz
- Havuc, salatalik, pancar, muz, misket limonu suyu
- Havuc, salatalik, muz, kereviz sapi, maydanoz, cilantro, zencefil

Bu karisimlarin icine tok tutmasi ve daha besleyici olmasi icin icin 2-3 corba kasigi chia tohumu, yine 2-3 corba kasigi wheat bran, bazen jumbo rolled oats ve 1 tatli kasigi spirulina tozu koyuyoruz. Bir de tabi bu sicakta yemesi kolay olsun diye bol bol buz ekliyoruz, tatsiz gibi gelirse de agave surubu koyuyoruz biraz :) Sonuc mu? Muhtesem :) Tadi gercekten cok guzel oluyor ve beklediginizden cok daha fazla enerji veriyor ve cok daha uzun sure tok tutuyor.

Simdi alttan alttan annemin 'o kadar seyi bana koysan ben de guzel olurum' dedigini duyar gibiyim :) Annecim her zaman dedigim gibi, sen zaten guzelsin :)))

Bir diger favori kahvaltimiz da chia pudding :) Dunyanin yapmasi en kolay, en leziz ve en saglikli pudingi olabilir kendisi :) Bunun icin internette baya bir tarif bakindim. Chianin kendi tadi pek bir seye benzemedigi icin yapilisi yaraticiliga cok acik, istediginiz seyle birlestirebiliyorsunuz. Bir suru tarif arasinda kaybolunca sonunda evde olanlardan kendim bir sey ayarlamaya karar verdim.

Chia pudding icin genelde bitki bazli sutler onerilmis ama burda malesef icinde tatlandirici ve seker olmayan findik veya badem sutu yok! Evde bastan yapmak gerekiyor, onu da henuz denemedim. O yuzden ben normal sutle yaptim.

Altin oran: 3 corba kasigi chia - 1 cup sut

Aksam yemekten sonra normal boyda bir kasede 3 corba kasigi chia, 1 cup normal sut ve 1 corba kasigi agave surubunu karistirdim ve ustunu strecle kapatip buzdolabina koydum. Sonrasinda yatmadan once soyle bir karistirdim, cunku chialar kasenin dibine dogru cokuyor basta. Sabah kalktigimizda chia pudingimiz hazirdi :) Ustune 1 mango, 1 muz ve 1 misket limonu suyunu robottan gecirip ekledim. Ve en ustune de suslemek (ve biraz daha lif eklemek) icin hurma koydum. Baska bir sabah da ayni tarifi ustundeki meyve puresini muz, kuru uzum, misket limonu suyu olarak denedik, o da gayet basariliydi.

Bu tarifi sonrasinda burdaki arkadaslarim icin hindistan cevizi sutuyle denedim. Burda satilan hindistan cevizi sutunun icinde de yine fazladan kimyasallar var, ondan favorim oldugunu soyleyemeyecegim. Ayrica yaptigim puding normale gore cok daha kati, kremali gibi oldu, o da cok hosuma gitmedi dogrusu.

Bence en iyisi badem sutuyle olacak :) Onu da denedigimde yazarim tekrardan :)

Bu arada agave surubunu ablamdan duymustum, normal sekere gore cok daha saglikli oldugunu soylemisti, internette de bununla ilgili bir suru makale vardi. Ama simdi baktigimda gordum ki en son yapilan arastirmalara gore icindeki fructose orani cok yuksekmis, o yuzden aslinda normal sekere gore cok da saglikli sayilmaz diyor Dr Oz. Sanirim en iyisi organik bal veya maple syrup.

Boyle iste, bizim evde degisim basladi, son hiz devam ediyor :) Disarda da daha cok dikkat etmeye basladik, umuyorum bir sekilde bunu uzun sureli hayatimiza yerlestirmeyi basaracagiz.

Sonuclari vakit buldukca aktaracagim :)

No comments:

Post a Comment